Υλικά
400 γρ. φασόλια, που έχουμε μουλιάσει από την προηγούμενη
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
1 κ.γλ. κύμινο
γαρίφαλο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
Για τον κιμά
250 γρ. κιμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι
Για τη γρήγορη κρέμα
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
3 αυγά
1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί
Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος. Τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μαζί με όλα τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε τα φασόλια, σβήνουμε με την ντομάτα, που της έχουμε προσθέσει τη ζάχαρη, αλατίζουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε το φαγητό μας σκεπασμένο μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Στο τέλος βάζουμε και τον μαϊντανό.
Στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί τα φασόλια.
Ετοιμάζουμε τον κιμά: Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μίγμα μπαχαρικών, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά επάνω στα φασόλια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα με τα αυγά και το τυρί. Απλώνουμε το μίγμα πάνω στον κιμά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για ½ ώρα περίπου.
Tip
Γίνεται και με φακές. Οι κόκκινες μάλιστα, που λιώνουν στο μαγείρεμα, δίνουν ένα αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφο, που μοιάζει με πουρέ.