X

Μουσακάς με Φασόλια Γίγαντες

Οι γίγαντες στο φούρνο είναι ένα εύκολο όσπριο, που το αγαπούν ακόμα και όσοι δεν τρελαίνονται γι' αυτά. Όταν συνδυάζονται με κιμά, σε ένα πρωτότυπο και νοστιμότατο παστίτσιο, τους λατρεύεις.

Υλικά

400 γρ. φασόλια, που έχουμε μουλιάσει από την προηγούμενη

1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες

1 κ.γλ. κύμινο

γαρίφαλο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού

1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες

2 κ.γλ. ζάχαρη

1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι

Για τον κιμά

250 γρ. κιμά

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί

αλάτι

Για τη γρήγορη κρέμα

1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

3 αυγά

1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί

Εκτέλεση

Βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος. Τα στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μαζί με όλα τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε τα φασόλια, σβήνουμε με την ντομάτα, που της έχουμε προσθέσει τη ζάχαρη, αλατίζουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε το φαγητό μας σκεπασμένο μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.

Στο τέλος βάζουμε και τον μαϊντανό.

Στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί τα φασόλια.

Ετοιμάζουμε τον κιμά: Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μίγμα μπαχαρικών, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά επάνω στα φασόλια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα με τα αυγά και το τυρί. Απλώνουμε το μίγμα πάνω στον κιμά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για ½ ώρα περίπου.

Tip

Γίνεται και με φακές. Οι κόκκινες μάλιστα, που λιώνουν στο μαγείρεμα, δίνουν ένα αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφο, που μοιάζει με πουρέ.

Επίσης...

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.