Υλικά
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
1½ λίτρο ζωμό κρέατος
3 κ.σ. βούτυρο
ελαιόλαδο
125 ml κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες
150 γρ. τριμμένα ανάμικτα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα)
Εκτέλεση
Καθαρίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. Σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά με το βούτυρο, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και το θυμάρι για 5 λεπτά περίπου. Χαμηλώστε μετά τη φωτιά και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν, για τουλάχιστον για 20-30 λεπτά.
Σβήστε με το κρασί, αλατοπιπερώστε και αφήσετε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε τον ζωμό, το φύλλο δάφνης και βράστε για άλλα 20 λεπτά.
Όσο βράζει η σούπα, ψήστε τις φέτες του ψωμιού στο γκριλ.
Μοιράστε τη σούπα σε πυρίμαχα μπολ.
Πασπαλίστε τις ψημένες φέτες με τα τριμμένα τυριά και μοιράστε τις στα μπολ.
Βάλτε τα μπολ με τη σούπα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C και ψήστε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Tip
Με το αργό σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια θα καραμελώσουν φυσικά και θα αποκτήσουν βαθιά νοστιμιά.