X

Πρασόπιτα Ανοιχτή με Κιμά και Σουσάμι

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ανοιχτή πρασόπιτα με κιμά και σουσάμι.

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι

4 αυγά

150 γρ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

Για τη γέμιση:

1 1/2 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)

5 αυγά

3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τύπου ρεγκάτο (τριμμένο)

150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κουτί γάλα φρέσκο

μαϊντανός

πιπέρι

σουσάμι

βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα τη ζύμη. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και αδειάζετε μέσα το βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο, τ’ αυγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στο αλεύρι και να πετύχετε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.

Ζυμώνετε με ελαφριές αλλά γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή προσθέτετε λίγο νερό.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για 1/2 περίπου ώρα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη. Την τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη, την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο.

Απλώνετε τη ζύμη, με τα χέρια, σε βουτυρωμένο ταψί, ή σε 2 φόρμες τάρτας διαμέτρου 26-28 εκ., με ψηλά τοιχώματα, φροντίζοντας να καλύπτονται και τα πλαϊνά τοιχώματα. Τρυπάτε την επιφάνειά της με πιρούνι και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Ρίχνετε ξερά φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμη και χάσει το σχήμα της.

Ψήνετε σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο τους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να κρυώσει καλά πριν τη γεμίσετε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Καθαρίζετε τα πράσα και τα κόβετε σε κομμάτια των 4-5 εκατοστών.

Τα ζεματίζετε σε καυτό νερό και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Κατόπιν τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το γάλα, το τυρί, τ’ αυγά χτυπημένα, το πιπέρι, το μαϊντανό και τον κιμά.

Βάζετε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μερικά λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα της γέμισης να κρυώσει ελαφρώς.

Ρίχνετε τη γέμιση, χλιαρή, στην μισοψημένη ζύμη, βάζετε 2 κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη, γαρνίρετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.

Επίσης...

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.