Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες σε μέτριες φέτες
ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. θυμάρι
4-5 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
250 γρ. ξινομυζήθρα
αλάτι, πιπέρι
1½ φύλλο ζύμη κουρού
ελαιόλαδο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Στρώνουμε το μεγάλο ρηχό ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος και αραδειάζουμε τις μελιτζάνες.
Τις λαδώνουμε, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε για ½ ώρα περίπου στους 180°C, μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο ψήνονται, σε τηγάνι βάζουμε την ντομάτα, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 20' τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνει με το λάδι της. Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τον βασιλικό.
Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη στον πάτο και ως επάνω στα τοιχώματα. Απλώνουμε τις μελιτζάνες, καλύπτουμε με τη σάλτσα και σκορπάμε παντού την ξινομυζήθρα και λίγο πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Τρώγεται πεντανόστιμη και κρύα.
Tip
Αν δεν βρούμε ξινομυζήθρα, βάζουμε φέτα, ανθότυρο με μανούρι ή οποιοδήποτε λευκό ελληνικό τυρί.