Υλικά
150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
150 γρ. Φακές
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
125 γρ. πελτέ ντομάτας
3 μελιτζάνες σε φέτες
4 πατάτες, βρασμένες σε φέτες
2 ντομάτες σε χοντρές φέτες
2 κουταλάκια ρίγανη
2 κουταλάκια πάπρικα
1 κουταλάκι δεντρολίβανο
1/4 κουταλάκι κανέλα
3 κουταλιές λάδι
αλάτι
πιπέρι
λίγο κεφαλοτύρι
Για τη μπεσαμέλ:
3 κούπες γάλα
1/2 κούπα
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά μοσχοκάρυδο
2-3 κουταλιές γιαούρτι
Εκτέλεση
Περνάμε με ένα πινέλο τις μελιτζάνες ελαφρά με λίγο λάδι και ψήνουμε στο γκριλ, 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Εν τω μεταξύ, σιγοβράζουμε τις φακές για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν το νερό τους.
Zεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τις φακές με τη ντομάτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Tα αφήνουμε στο τηγάνι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Μοιάζει με κιμά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι χτυπώντας με σύρμα να διαλυθεί.
Μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε το βούτυρο, γιαούρτι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ και βάζουμε σε στρώσεις: τις πατάτες, τις μελιτζάνες, το μείγμα με τις φακές και τα μανιτάρια, μία ακόμη στρώση μελιτζάνες και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, 40 περίπου λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.