Υλικά
3 καρότα κομμένα σε κυβάκια
5 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
300 γρ. αρακά
4-5 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
1 αυγό βρασμένο σφιχτό, ψιλοκομμένο
200 γρ προσούτo, σε πολύ λεπτές φέτες
φύλλα ρόκας πλυμένα και στραγγισμένα
Για τη μαγιονέζα:
1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
1 κρόκος αυγού
½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
ο χυμός 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βράζετε χωριστά τα λαχανικά, 16’ τα καρότα, 15’ τις πατάτες και 8’-9΄ τον αρακά, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε μεταξύ τους.
Προσθέτετε τα αγγουράκια τουρσί, το αυγό και την κάππαρη.
Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα ως εξής: σ’ ένα μεγάλο μπολ βαθύ μπολ τοποθετείτε τον κρόκο αυγού και χτυπάτε καλά με το σύρμα ή το μίξερ.
Προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας συνέχεια με το μίξερ.
Προσθέτετε τη μουστάρδα, το λεμόνι κατά μικρές ποσότητες, το αλάτι, το πιπέρι, το ξίδι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τα λαχανικά και αφήνετε την σαλάτα στο ψυγείο.
Σκορπίζετε σε 6 ποτήρια φύλλα ρόκας και καλύπτετε τα πλαϊνά τοιχώματα των ποτηριών με φέτες προσούτο.
Μοιράζετε στα ποτήρια τη σαλάτα και αφήνετε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τα σερβίρετε.
Tip
Τα μυστικά της μαγιονέζας είναι δύο: Tα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και το ελαιόλαδο να είναι πολύς καλής ποιότητας. Αν τη θέλετε πιο πηχτή, αυξάνετε λίγο περισσότερο τη δόση του ελαιόλαδου.