Υλικά
12 μέτρια κολοκυθάκια ή πολύ μικρά στρογγυλά (όσο πιο μικρά τόσο καλύτερα)
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
200 γρ. ξινό ή γλυκό τραχανά
1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι
250 γρ. κατσικίσια φέτα θρυμματισμένη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. έτοιμο pesto σε βαζάκι
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
"Κουφώνουμε" τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους. Κρατάμε τα μεγαλύτερα κομματάκια για να σφραγίσουμε τα κολοκυθάκια μετά το γέμισμα. Τα αλατίζουμε ελαφρά μέσα και έξω.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά την ψίχα των κολοκυθιών για 2' περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον τραχανά και το θυμάρι και συνεχίζουμε για άλλα 2' το σοτάρισμα. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά από τα κολοκυθάκια, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη φέτα και το pesto και ανακατεύουμε.
Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα καπακώνουμε στην άκρη με ένα κομματάκι κολοκυθάκι. Τα απλώνουμε κοντά το ένα στο άλλο σε μια χαμηλή κατσαρόλα.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να μαλακώσουν, για ½ ώρα περίπου.
Tip
Προαιρετικά, τα αβγοκόβουμε. Αντί για pesto, βάζουμε φρέσκο δυόσμο ή φρέσκο βασιλικό, ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα και λίγο παραπάνω ελαιόλαδο.