Υλικά
1,5 κιλό ψάρια (πετρόψαρα)
200 γραμμ. (1 φλιτζ. τσαγιού) λάδι
3 καρότα
2 πατάτες
1-2 κρεμμύδια
μια χεριά σέλινο
2-3 κολοκυθάκια
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι σε σπυριά
προαιρετικά: ρύζι ή πάστα αυγολέμονο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα με ανάλογο νερό λάδι, αλάτι και πιπέρι, όλα τα χορταρικά να βράσουν (τις πατάτες τις ρίχνουμε αργότερα από τα υπόλοιπα χορταρικά επειδή βράζουν γρηγορότερα) και, στο μεταξύ, καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και αλατίζουμε τα ψάρια.
Όταν τελειώσει το βράσιμο των χορταρικών, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε πιατέλα και υπολογίζουμε το ζωμό τους αν είναι τόσος ώστε να σκεπάζει τα ψάρια (αν περισσεύει τον βράζουμε ακόμα να λιγοστέψει, αν είναι λιγότερος προσθέτουμε ανάλογο νερό).
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζωμό και τα ψάρια, κομμένα ή ολόκληρα (ανάλογα με το μέγεθός τους) και, όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10-20 λεπτά (ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των ψαριών), δοκιμάζοντας το αλάτι και προσθέτοντας -αν μας αρέσει- και ένα ποτηράκι άσπρο κρασί.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, βγάζουμε με προσοχή τα ψάρια σε πιατέλα, περνάμε από τουλουπάνι το ζωμό τους σε άλλη κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά να ξαναπάρει βράση ο ζωμός (αν θέλουμε τη σούπα μας με ρύζι ή πάστα, τότε προσθέτουμε στο ζωμό κι από ένα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι ή πάστα -για κάθε άτομο- κι αφήνουμε να βράσουν).
Χτυπάμε στο μεταξύ το αυγολέμονο και αυγοκόβουμε τη σούπα.
Σερβίρουμε τη σούπα σε σουπιέρα και χωριστά το ψάρι, σε πιατέλα με τα χορταρικά.