Υλικά
50 γραμμ. λαρδί καπνιστό
1 κρεμμύδι
2 πράσα
150 γραμμ. πράσινο λάχανο
3 καρότα
1-2 γογγύλια
2-3 πατάτες
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
50 γραμμ. φασολάκια πράσινα
2-3 κουτ. σούπας αρακάς
30 γραμμ. (2 κουτ. σούπας) βούτυρο
αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε το λαρδί σε μικρά μπαστουνάκια, το τσιγαρίζουμε ελαφρά μέσα στο βούτυρο.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά ξεφλουδισμένα σε μικρά κομμάτια, όσο γίνεται πιο λεπτά, και τα προσθέτουμε στα κομμάτια λαρδί με την παρακάτω σειρά: κρεμμύδι και πράσο: τα αφήνουμε ν’ αχνιστούν για 5 λεπτά ανακατεύοντάς τα, πράσινο λάχανο, καρότα και γογγύλια: τα αφήνουμε ν’ αχνιστούν για 5 λεπτά ακόμα, χωρίς να ανακατεύουμε.
Μουλιάζουμε με 2 λίτρα νερό. Αλατίζουμε. Βάζουμε το μείγμα να βράσει και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ’αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τότε τις πατάτες ψιλοκομμένες, τις ντομάτες, τα φασολάκια σε κομμάτια και τον αρακά.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν ακόμα 20 λεπτά. Σερβίρουμε τη σούπα καυτή, συνοδεύοντάς την, ανάλογα με το γούστο του καθενός, με ψημένα κρουτόν και τριμμένη γραβιέρα.