Υλικά
Για το φύλλo:
1 κιλό αλεύρι για φύλλο
1 μεγάλο νεροπότηρο νερό χλιαρό
3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξίδι
λίγο νισεστέ για τα φύλλα
αλάτι
Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό πατάτες βρασμένες και πατημένες με το πηρούνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
λάδι για το τηγάνι (5 κουταλιές της σούπας)
άνηθο ψιλοκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι τις 5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μετά βάζουμε τις πατάτες και τις σοτάρουμε και αυτές.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και αλάτι και πιπέρι.
Το κρυώνουμε και το βάζουμε σε ρηχό σκεύος και το μοιράζουμε σε 12 μερίδες.
Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το χλιαρό νερό το λάδι (3 κουταλιές) το αλάτι, το ξίδι, και ζυμώνουμε καλά το ζυμάρι, μέχρι να κάνει φουσκάλες.
Το χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια και τα πλάθουμε.
Τα ανοίγουμε φύλλα και αλείφουμε με λάδι, σκορπάμε επάνω την πατάτα (1/12 για κάθε φύλλο).
Το τυλίγουμε ρολό, το στρίβουμε, και το κάνουμε σαλιγκάρι.
Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφουμε από πάνω με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μισή ώρα η έως ότου ροδοκοκκινίσουν.