Υλικά
1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. σαλάμι αέρος ψιλοκομμένο
4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή κασέρι
1 φλιτζ. φέτα σπασμένη
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 αβγά
1 κ.γλ. θυμάρι ξερό ή 2-3 κλωναράκια φρέσκο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
τριμμένο τυρί για την κρούστα
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες χωρίς το φλούδι τους, ολόκληρες, σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια, αλατισμένα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο.
Με τον αβγοδάρτη τις πιέζουμε μέχρι να λιώσουν εντελώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το σαλάμι, τα κρεμμύδια, τη φέτα, τον μαϊντανό, τη γραβιέρα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για 30' περίπου.
Tip
Στην πατάτα ταιριάζουν οι δυνατές γεύσεις. Αντί για σαλάμι αέρος, μπορείτε να βάλετε μπέικον ή σαλάμι Λευκάδος ή οποιοδήποτε καπνιστό αλλαντικό.