Υλικά
200 γρ. κριθαράκι
1 κιλό ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
200 γρ. σπανάκι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κλωνάρι σέλερι σε ροδέλες
100 γρ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 λίτρο νερό ζεστό
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 ντομάτες μικρές χωρίς τη φλούδα τους
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
½ κ.γλ. εστραγκόν
2 κ.γλ. μέλι
½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σέλερι και σοτάρουμε για 2'-3' σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το κριθαράκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό νερό, πάντα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι.
Προσέχουμε να έχει την υφή πηχτής σούπας μέχρι το τέλος.
Μόλις χυλώσει και μαλακώσει, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και το σπανάκι.
Μόλις μαραθεί το σπανάκι, είμαστε έτοιμοι! Τελειώνουμε με το βούτυρο, το τυρί και μπόλικο πιπέρι.
Στο μεταξύ, έχουμε χτυπήσει όλα τα υλικά της σάλτσας στο μούλτι και τη σερβίρουμε πάνω από το κριθαρότο σε κάθε πιάτο.
Tip
Το μυστικό είναι να μην αφήσουμε το κριθαρότο να "σφίξει". Το σερβίρουμε υγρό και χυλωμένο, μόλις κατέβει από τη φωτιά. Για ένα πιο διαφορετικό αποτέλεσμα, μπορούμε πρώτα να τηγανίσουμε τις μπουκίτσες του μπακαλιάρου και να τις προσθέσουμε τελευταία στιγμή στο κριθαράκι.