Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
180 γρ. γκούντα τριμμένο (ή οποιοδήποτε κίτρινο τυρί)
150 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. μουστάρδα
1 αβγό
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για τη σάλτσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μερικά φύλλα ρόκας ψιλοκομμένα
μερικά μαρουλόφυλλα ψιλοκομμένα
3-4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι ή 1 κ.σ. ξίδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ψήνουμε στους 200°C ολόκληρες τις πατάτες, πλυμένες, μαζί με τη φλούδα τους.
Μόλις μαλακώσουν (θέλουν πάνω κάτω 1 ώρα), τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε αρκετή από τη σάρκα τους.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη σάρκα από τις πατάτες με το αβγό, την κρέμα, τη μουστάρδα, το τυρί γκούντα και το βούτυρο.
Γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τις πατάτες, τις βάζουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους, πάντα στους 200°C.
Όσο ψήνονται, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας.
Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο και σερβίρουμε πάνω τους τη σάλτσα των λαχανικών.
Tip
Στη σάλτσα μπορούμε να βάλουμε και ψιλοκομμένο σπανάκι, καρότο τριμμένο ή οποιοδήποτε ψιλοκομμένο λαχανικό. Το τέλειο πιάτο για να συνοδεύσεις ένα ψητό κοτόπουλο, μια μπριζόλα ή ακόμα και ένα απλό ψητό λουκάνικο.