Υλικά
1 κιλό γαύρο
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
1 αβγό
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη
1 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι και 2 ποτήρια ελαιόλαδο με καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κεφάλια, τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά από τον γαύρο και ψιλοκόβουμε όσο γίνεται περισσότερο τα φιλετάκια του.
Αν θέλουμε τον κεφτέ ακόμα πιο λείο, θα πολτοποιήσουμε τα φιλετάκια του γαύρου στο μούλτι.
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά.
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, τη στύβουμε από τα σπόρια και τα ζουμιά της και την ψιλοκόβουμε.
Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε καλά με το χέρι όλα μαζί τα υλικά μας. Αν το μίγμα δεν βγει αρκετά στερεό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα να σφίξει.
Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρνώντας τα συχνά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Tip
Γίνονται και με σαρδέλα ή αθερίνα. Την αθερίνα δεν χρειάζεται να τη φιλετάρουμε, απλά βγάζουμε το κεφαλάκι και την ψιλοκόβουμε.