Υλικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φλιτζ. χλιαρό γάλα
4-5 κλωστές σαφράν
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γλ. ζάχαρη
4 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ φλιτζ. αμύγδαλα ολόκληρα με τη φλούδα τους
1 κ.γλ. αλάτι
1 κρόκο αβγού
λίγο λάδι για τη φόρμα
λίγο γάλα για την κρούστα
Εκτέλεση
Διαλύουμε το σαφράν στο μισό χλιαρό γάλα και σε 1-2 κ.σ. χλιαρό νερό.
Λιώνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο υπόλοιπο χλιαρό γάλα και σε 2 κ.σ. χλιαρό νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε με το χέρι μας τη μαγιά σε 2 κ.σ. χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μίγμα του σαφράν, το μίγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη, το αλάτι και το αβγό.
Δουλεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε στον πάγκο, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε μετρώντας από το 1 ως το 100.
Λαδώνουμε τη μακρόστενη φόρμα του κέικ, μεταφέρουμε το μίγμα, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο γάλα και το ψήνουμε για 55'-60'.
Tip
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αμύγδαλα με φουντούκια ή καρύδια. Το ψωμί δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Μόνο όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά του.