Υλικά
2 μελιτζάνες μέτριες
κρύο νερό και μπόλικο αλάτι για το μούλιασμα
5 κρεμμύδια ξερά
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού ξύδι ή κρασί
1 κ.σ. πελτέ
300-350 ml βραστό νερό
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε κρύο νερό. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια και τις ρίχνουμε μέσα.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά να "ξεπικρίσουν".
Κατόπιν, τις στραγγίζουμε καλά.
Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε μέτριες φέτες.
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Ανακατεύουμε καλά και τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις μελιτζάνες.
Ανακατεύουμε να "γυαλίσουν" και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε το ξύδι ή το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ.
Ανακατεύουμε άλλο 1 λεπτό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κατά βούληση και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 20 λεπτά (να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι μελιτζάνες).
Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος του βρασμού, προσθέτουμε το μαϊντανό.
Φυσικά, μπορούμε να τον προσθέσουμε και κατά το σερβίρισμα για πιο έντονη γεύση.