Υλικά
300 γρ. ρεβίθια
1 λίτρο νερό για το βράσιμο
4 πράσα
1 μέτρια πατάτα
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 κύβοι ζωμό κότας
800 ml νερό
4-5 φούχτες τριμμένο καλό κεφαλοτύρι
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε νερό.
Την επομένη τα βράζουμε με το 1 λίτρο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε.
Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το σκόρδο και περνάμε από τον τρίφτη την πατάτα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με το βούτυρο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Προσέχουμε να μην μαυρίσει και στην συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και την τριμμένη πατάτα.
Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 600 από τα 800 ml νερό βραστό στο οποίο έχουμε διαλύσει τους κύβους.
Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40 περίπου λεπτά ακόμα μέχρι να λιώνουν τα πράσα.
Αν χρειαστεί υγρό προσθέτουμε από τον ζωμό. Λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο.