Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
5-6 κρεμμύδια
2 ντομάτες τριμμένες ή 1/2 κουτί ψιλοκομμένο ντοματάκι
1 κ.σ. πελτέ
1 φλιτζ. λάδι
1 φλιτζ. κρασί ξηρό
5-6 κόκκους μπαχάρι
2-3 δαφνόφυλλα
πιπέρι
αλάτι
1 σφηνάκι ξίδι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αν είναι μεγάλα τα κόβουμε χοντρές ροδέλες και τα αφήνουμε στο τρυπητό να στραγγίζουν.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα χοντροκόβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε βάλει μέσα μια χούφτα αλάτι.
Τα αφήνουμε 15-20 λεπτά να φύγει η σπιρτάδα τους και μετά τα ξεπλένουμε και τα σουρώνουμε.
Τσιγαρίζουμε τα καλαμαράκια με το λάδι 5-10 λεπτά να φύγουν τα πολλά υγρά και τα σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε και τη ντομάτα, τον πελτέ, τα μυρωδικά και νερό να τα σκεπάζει ίσα-ίσα.
Τα σκεπάζουμε και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά 15-20 λεπτά ελέγχοντας το νερό.
Όταν τα καλαμαράκια είναι μισοψημένα, ρίχνουμε και τα κρεμμύδια, τα ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθούν και τα κρεμμύδια.
Κατά το τέλος, κανονίζουμε το ζουμί να είναι ίσα-ίσα, το αλατίζουμε και βάζουμε το ξίδι.
Μπορούμε να τα ψήσουμε και στη χύτρα, 10 λεπτά τα καλαμαράκια και άλλα 5 λεπτά με τα κρεμμύδια.