Υλικά
380 γρ. χλιαρό νερό (2 φλιτζ.)
10 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
600 γρ. αλεύρι σκληρό (5 φλιτζ.)
20 γρ. αλάτι (2 κ.γ.)
30 γρ. καστανή ζάχαρη (1 κ.σ.)
30 γρ. ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
1 ασπράδι αυγού
90 γρ. αλεύρι (3/4 φλιτζ.)
Εκτέλεση
Διαλύουμε στο 1 φλιτζάνι νερό τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Το αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το υπόλοιπο νερό.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Μπορεί να κολλάει ελάχιστα στα χέρια, δεν ανησυχούμε για αυτό.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο σκεύος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 1 με 1 1/2 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πατάμε με το χέρι να ξεφουσκώσει, της δίνουμε οβάλ σχήμα και την βάζουμε σε αλευρωμένο ταψί, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι αυγού και αλείφουμε τη ζύμη.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος.
Ψεκάζουμε με μπολικο νερό.
Το βάζουμε στο φούρνο και μετά από 3 λεπτά ανοίγουμε και ψεκάζουμε με νερό.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά μετά από 3 λεπτά.
Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουνε τραγανή κόρα. Ψήνουμε συνολικά για περίπου 35 λεπτά.
Περιμένουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.