Υλικά
500 γρ. αλεύρι σκληρό
100 γρ. χλιαρό νερό
100 γρ. χλιαρό γάλα
9 γρ. ξερή μαγιά ή 30 γρ. μαγιά νωπή
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 βανίλιες
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. μαύρη ζάχαρη (προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στην επιφάνεια πριν τη βάλουμε στο φούρνο)
Εκτέλεση
Βάζουμε τη μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό (όχι καυτό) στο κέντρο του αλευριού και σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει, σε χώρο που προστατεύεται από τον αέρα για 2 ώρες.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας την ρίχνουμε στην επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη με αλεύρι και με το χέρι ανοίγουμε την ζύμη, τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη, 1 ώρα να ανέβει πάλι.
Αφού διπλασιαστεί θα κόψουμε σε μικρούς κύβους τα 50 γρ. κρύο βούτυρο, κάνουμε κάποιες τρύπες στη ζύμη με τα δάχτυλα και βάζουμε μικρούς κύβους βουτύρου σε αυτές τις τρύπες.
Πασπαλίσουμε ολόκληρη την επιφάνεια με ζάχαρη καστανή.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια ομοιόμορφα ροδίσει, ανάλογα το φούρνο μας.
Βάζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει και ζεστή μπορούμε να την απολαύσουμε καλύτερα γιατί είναι υπέροχη.