Υλικά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλό πλιγούρι (ή χοντρό αν προτιμάμε)
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
λίγη γλυκιά πάπρικα
λίγο μαύρο πιπέρι φρέσκο τριμμένο
αλάτι
άνηθο
μαϊντανό
αρκετή φρέσκια ντομάτα ή κονκασέ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
4 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε. Τις χαράζουμε στη μέση από μία πλευρά.
Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε ολόκληρες ή τις ψήνουμε στο φούρνο προσθέτοντας ελάχιστο νερό.
Όταν ψηθούν τις ανοίγουμε καλά με ένα κουταλάκι στο σημείο που χαράξαμε, πατάμε το εσωτερικό της μελιτζάνας και κάνουμε χώρο για τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό για μισή ώρα.
Βάζουμε τόσο νερό ώστε να σκεπασθεί καλά.
Μετά το σουρώνουμε.
Βάζουμε σε τηγάνι βαθύ ή σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές.
Βάζουμε την πάπρικα, τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι, και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει.
Προσθέτουμε αν χρειαστεί και λίγο νεράκι.
Λίγα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις σκεπάζουμε με φέτες φρέσκιας ντομάτας.
Πασπαλίζουμε τις φέτες της ντομάτας με αλάτι, ελάχιστο πιπέρι και λίγη ρίγανη και ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νεράκι και το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι.