Υλικά
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό καλαμάρια
1 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
8 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
300 γρ. καθαρισμένες μικρές πατάτες
200 γρ. φακές
1 τριμμένο κρεμμύδι
1 ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη μεγάλη ντομάτα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες.
Μετά βάζουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα για να σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και, όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε και τις φακές να σοταριστούν κι αυτές σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και 1 1/2 φλιτζάνι νερό, και αφήνουμε να βράσουν 1/2 ώρα.
Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδo σε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, τα καλαμαράκια με τα πλοκάμια τους, τις πατάτες, τη ντομάτα, το μαϊντανό και τον άνηθο, και σβήνουμε με το κρασί.
Σιγοβράζουμε το μίγμα για 1/2 ώρα.
Βάζουμε τα καλαμαράκια με τις φακές σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1/2ώρα.