Υλικά
1 1/2 κιλό ασπρομανίταρα
1 κιλό κοκκάρι
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
500 γρ. χυμό ντομάτας ή κονκασέ
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι πιπέρι μαύρο σε κόκκους
1/2 κουταλάκι πιπέρι πράσινο σε κόκκους
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
5-6 γαρύφαλλα
1 μικρή φλούδα από πορτοκάλι
αλάτι
μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κοκκάρια και τα αφήνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό.
Πλένουμε τα μανιτάρια και κόβουμε λίγο τα χοντρά κοτσάνια τους.
Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι να κάψει.
Στραγγίζουμε τα κοκκάρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστούν ελαφρά και να γυαλίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε πάλι 1/2 φλιτζάνι λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια.
Μόλις ετοιμαστούν τα προσθέτουμε στο πυρέξ.
Συνεχίζουμε πάλι στο ίδιο τηγάνι και αφού ρίξουμε το τελευταίο 1/2 φλιτζάνι λάδι προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.
Μόλις τσιγαριστούν σβήνουμε το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη ντομάτα, όλα τα μυρωδικά, αλάτι και τριμμένο πιπέρι.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά και τα προσθέτουμε στο πυρέξ.
Πιέζουμε λίγο τα κοκκάρια και τα μανιτάρια να βυθιστούν στη σάλτσα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 2-3 φορές το φαγητό.
Δέκα λεπτά πριν σβήσουμε το φούρνο ρίχνουμε τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια.