Υλικά
6 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες
12 κοφτές κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα
2 γεμάτες χούφτες σταφίδες ξανθές
2 γεμάτες χούφτες αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
λίγη γαλέτα
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Για το συνοδευτικό:
1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις καθαρίζουμε αφήνοντας λωρίδες από τη φλούδα τους.
Κόβουμε από την καθεμιά ενα καπάκι κατά μήκος (όχι από πάνω), το οποίο πετάμε (δεν θα τις σκεπάσουμε).
Αδειάζουμε τη σάρκα τους και την κρατάμε, τις αλείφουμε ελαιόλαδο με ένα πινέλο και τις βάζουμε για 20 λεπτά στο φούρνο στους 180ο.
Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη σάρκα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο μαζί με τα αμύγδαλα και το ρύζι και τα σοτάρουμε 3-4 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε περίπου 400 γρ. νερό, τις σταφίδες, το μαϊντανό, τα μυρωδικά κι αλατοπίπερο κατά τα γούστα μας και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα και τις πασπαλίζουμε με γαλέτα στο άνοιγμά τους.
Τις τοποθετούμε στο ταψί ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα σε δυνατό φούρνο.
Σερβίρουμε στο πιάτο με μια γενναία κουταλιά γιαούρτι.