Υλικά
2 φακελάκια ξερή μαγιά
μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό πατάτες
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
μισό ματσάκι άνηθο
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μπολ ανακατεύουμε καλά το νερό με τη μαγιά.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Σε λεκάνη ή μπολ, αρκετά μεγάλο ώστε να ζυμώνουμε άνετα, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
Ζυµώνουμε καλά µέχρι να αποκτήσουμε µια ελαστική ζύµη που να ξεκολλά από τα τοιχώµατα.
Τη σκεπάζουμε µε καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θέλει 1 με 1 ½ ώρα αναμονή).
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι ή με τη μηχανή του πουρέ.
Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, λίγο πιπέρι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ξαναζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε 30 περίπου µέρη και φτιάχνουμε αντίστοιχα μπαλάκια.
Ανοίγουμε κάθε µπαλάκι με τον πλάστη σε μικρό δίσκο.
Βάζουμε σε κάθε δίσκο 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και τυλίγουμε σε κύλινδρο.
Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλα την άκρη να κολλήσει η ζύμη.
Ξανασκεπάζουμε τα πιροσκί µε την πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
Ζεσταίνουμε το λάδι και όταν έχει κάψει αρκετά τηγανίζουμε τα πιροσκί μας μέχρι η ζύμη να πάρει ωραίο χρώμα.
Τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε πιατέλα µε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε, αφού στραγγίσουν καλά.