Υλικά
μισό πακέτο κοφτό μακαρονάκι
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
4 κούπες γάλα ζεστό
αλάτι
πιπέρι
1 1/2 κούπα τριμμένο γκούντα
1 1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα
1 1/2 κούπα τριμμένο κασέρι
1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο ή φρυγανιά
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Βράζουμε το μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό "στο δόντι".
Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Ξεκινάμε να φτιάξουμε μία μπεσαμέλ.
Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα μας. Δε θέλουμε να πήξει πολύ.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά ανακατεύοντας. Κρατάμε λίγα στην άκρη.
Όταν λιώσουν, ρίχνουμε μέσα στην κρέμα το μακαρονάκι, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο τάψάκι 25x18 εκ.
Τρίβουμε το ψωμί ή τη φρυγανιά με τη μία κουταλιά βούτυρο και πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα το φαγητό μας.
Από πάνω ρίχνουμε τα τυριά που κρατήσαμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να αποκτήσει μία ροδοκόκκινη κρούστα το φαγάκι.