X

Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο στο Φούρνο

Η συνταγή για λαχανοντολμάδες αυγολέμονο στο φούρνο.

Υλικά

1 λάχανο μέτριο και αφράτο

Για τη γέμιση:

2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

μαϊντανό και άνηθο ή μάραθο

2 καρότα τριμμένα

1/2 φλιτζ. λάδι + 1/2 φλιτζ. για το τέλος

αλατοπίπερο

πάπρικα και ρίγανη

Για τη σάλτσα:

χυμό 2 λεμονιών

1 φλιτζ. από το ζουμάκι του φαγητού

2 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Κόβουμε το κέντρο από το λάχανο, το κοτσάνι του, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και αφήνουμε το λάχανο σε νερό με ξίδι για 30 λεπτά να καθαρίσει.

Βάζουμε νερό με αλάτι ως τη μέση μια μεγάλης κατσαρόλας να βράσει.

Τοποθετούμε το λάχανο με το κενό προς τα κάτω, μέσα στο νερό να ζεματιστεί, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.

Το βγάζουμε, αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τρίβουμε τα κρεμμύδια και καρότα, πλένουμε το ρύζι σε τρυπητό.

Ανακατεύουμε σε μπολ το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε το λάδι και αλατοπίπερο, ρίγανη.

Αφήνουμε 15-30 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και να φουσκώσει το ρύζι μας.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα, τα εξωτερικά που είναι μεγαλύτερα τα κόβουμε σε δύο μέρη αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι.

Βάζουμε στην μια άκρη αρκετή γέμιση και τυλίγουμε τους ντολμάδες μας σε ρολά σφιχτά.

Τους βάζουμε σε πυρέξ ελαφρά λαδωμένο και στρωμένο με τα κοτσάνια, σχισμένα ή μικρά λαχανόφυλλα που δεν τυλίγονται, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω κοντά κοντά.

Περιχύνουμε τους ντολμάδες μας με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε λίγη πάπρικα και νερό μέχρι να τους σκεπάζει καλά.

Με καπάκι ή αλουμινόχαρτο σκεπάζουμε το πυρέξ μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου να μαλακώσουν.

Βγάζουμε το πυρέξ και παίρνουμε 1 φλιτζ. από το ζωμό του φαγητού μας, το ρίχνουμε στο χυμό λεμονιού που έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, χτυπάμε καλά με πιρούνι και περιχύνουμε το φαγητό μας.

Αφήνουμε 15 λεπτά ακόμα στο φούρνο να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με τη σάλτσα τους.

Επίσης...

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.