Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι ή 2 μέτρια
2 δαφνόφυλλα
1 γεμάτη κ.σ. σπόρους πιπέρι
5-6 μπαχάρια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γλ. ρίγανη
ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με το 1 δαφνόφυλλο, λίγο αλάτι και τα μπαχάρια.
Κλείνουμε με το καπάκι και μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε τη φωτιά στο σιγανό.
Λογικά δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου νερό, αφού το χταπόδι βγάζει το δικό του.
Θέλουμε να μαλακώσει, να γίνει βαμβάκι. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι μέχρι να εξατμιστούν όλα τα ζουμάκια.
Κόβουμε το χταπόδι σε μέτριες μπουκιές και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε γυάλινο βάζο βάζουμε το χταπόδι, το σκόρδο, το πιπέρι, το άλλο δαφνόφυλλο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Βοηθάει να αναμίξουμε όλα τα υλικά με το χέρι μας σε μια λεκάνη πριν τα τοποθετήσουμε στο βάζο.
Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο επιπλέον αλάτι.
Σκεπάζουμε το βάζο μέχρι επάνω με ξίδι και ελαιόλαδο σε αναλογία ⅔ ξίδι και ⅓ ελαιόλαδο.
Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, να ποτίσει καλά το χταπόδι με το ξίδι.
Διατηρείται στο ψυγείο έως και 2 μήνες.
Το σερβίρουμε με επιπλέον ξίδι (ή λεμόνι) και ελαιόλαδο, με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ρίγανη ή φέτες κρεμμυδιού.