Υλικά
1 κιλό χοιρινό σε μεγάλες μπουκιές (νουά ή μπούτι)
12 δαμάσκηνα
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ξύλο κανέλας
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 αστεροειδή γλυκάνισο
2-3 κλωναράκια θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό
1 φλιτζ. μαυροδάφνη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
2 μεγάλες γλυκοπατάτες
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. κρέμα γάλακτος
μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα.
Ροδίζουμε ελαφρά το χοιρινό από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την κανέλα, το μπαχάρι, τον γλυκάνισο και το θυμάρι.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν το πράσο και το κρεμμύδι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και την αφήνουμε να εξατμιστεί (για έξτρα γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα σφηνάκι λικέρ κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο).
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το πορτοκάλι, με τη φλούδα και κομμένο στη μέση, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.
Προσέχουμε μήπως στην πορεία χρειαστεί λίγο νεράκι.
Στο τελευταίο τέταρτο περίπου προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, πιέζουμε το πορτοκάλι με πιρούνι να αφήσει το ζουμάκι του στην κατσαρόλα και το αφαιρούμε.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τον πουρέ: Βράζουμε τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες (έτσι, βράζουν πιο γρήγορα).
Τις στραγγίζουμε.
Όσο είναι ακόμα καυτές, τις μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα, μπόλικο αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Δουλεύουμε πιέζοντας με το πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πάρουμε έναν λείο ζουμερό πουρέ.
Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά όσο είναι ακόμα ζουμερός, γιατί σε λίγο θα σφίξει περισσότερο.
Σερβίρουμε τον πουρέ και πάνω του το κρεατάκι.