Υλικά
1 κιλό φρέσκα φασολάκια (τσαουλιά)
100 γρ. φακές
1 δαφνόφυλλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 πιπεριές κέρατο κομμένες στα τέσσερα
1 πιπεριά Φλωρίνης σε χοντρές λωρίδες
2 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις φακές με το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μη μας διαλυθούν.
Τις στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε τα φασολάκια.
Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να πάρει χρώμα. Αν δούμε ότι η φωτιά είναι δυνατή, τη χαμηλώνουμε λίγο.
Προσθέτουμε τα φασολάκια και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα φασόλια.
Ελέγχουμε συχνά μήπως χρειαστεί λιγάκι παραπάνω νερό.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φακές, αφού αφαιρέσουμε το δαφνόφυλλο, και το ξίδι, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι και με τον βασιλικό και σερβίρουμε.