Υλικά
500 γρ. ξαλμυρισμένα φιλέτα μπακαλιάρου
1 καρότο σε κυβάκια
1 μελιτζάνα σε κυβάκια
1 μέτριο κολοκυθάκι σε κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2-3 κλωναράκια θυμάρι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κύβο ζωμό λαχανικών
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα μαζί τα λαχανικά με το θυμάρι σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο σε μπουκιές, πάνω στα λαχανικά.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε στο τέλος τον μαϊντανό.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον κύβο για τον ζωμό των λαχανικών με 1 λίτρο νερό και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε λίγο λίγο τον ζωμό, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γραβιέρα, κρατώντας λίγη για την κρούστα.
Με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε τη σάλτσα με τα λαχανικά και το ψάρι.
Τα μεταφέρουμε σε μέτριο πυρίμαχο ταψί, πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και ψήνουμε για 40'-45' σε ζεστό φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.