Υλικά
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
2 1/2 κούπες νερό
2 κουταλιές ξηρή µαγιά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι (προαιρετικά)
1 κουταλάκι µέλι (προαιρετικά)
4-6 κούπες επιπλέον αλεύρι ολικής βρώµη ολικής για πάνω από το ψωµί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε λεκανίτσα ανακατεύουµε µε κουτάλι τις 2 κούπες αλεύρι µε το νερό.
Προσθέτουµε τη µαγιά, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Συνεχίζουµε ρίχνοντας κούπα-κούπα το αλεύρι.
Ανακατεύουµε µε το κουτάλι, µέχρι να είναι πλέον δύσκολο µε το κουτάλι.
Τότε ανακατεύουµε µε τα χέρια.
Παίρνει περίπου 4 µε 6 κούπες επιπλέον αλεύρι, αναλόγως µε τη ζύµη να είναι µαλακή αλλά να µην κολλάει στα χέρια.
Ζυµώνουµε 5 λεπτά και αφήνουµε 30 λεπτά να φουσκώσει.
Αλείφουµε 2 φόρµες µε λίγο λάδι (µε πινελάκι) και πασπαλίζουµε λίγο αλεύρι.
Κόβουµε τη ζύµη στα 2, σχηµατίζουµε φραντζολάκια µε προσοχή να µη πατηθεί η ζύµη και τα βάζουµε στις φόρµες. Χαράσσουµε διαγώνια µε µαχαίρι.
Πασπαλίζουµε λίγη βρώµη ολικής, πατώντας την ελαφρά µε το κουτάλι να κολλήσει στη ζύµη.
Αφήνουµε άλλη 1 ώρα.
Ψήνουµε στους 175 βαθµούς, για 1 ώρα και κάτι.
Για να δούµε αν είναι έτοιµο το ψωµί τρυπάµε µε µαχαίρι ή οδοντογλυφίδα, πρέπει να βγαίνουν καθαρά.