X

Crepes Suzette

Λέγεται ότι ο Henri Charpentier, ένας νεαρός sous-chef στο Hotel de Paris του Μόντε Κάρλο στα τέλη του 19ου αιώνα, επινόησε αυτή τη συνταγή εξ αιτίας μιας μικρής κακοτυχίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας κλασικής κρέπας με περίπλοκη σος, που ο σεφ του προόριζε για τον πρίγκιπα Αλβέρτο της Ουαλίας. Όπως δούλευε τη σος στο τηγάνι πάνω στο μπαρ-τρόλεϊ, κάποιο ποτό έπεσε μέσα και πήρε φωτιά. Καθώς πίστεψε ότι οι κρέπες του θα καίγονταν, τις έριξε βιαστικά στο τηγάνι με το βραστό ποτό, πρόσθ

Υλικά

Υλικά για 12 κρέπες (σε τηγάνι ή κρεπιέρα των 20 εκ.)

70 γρ. αλεύρι

125 ml γάλα

60 ml χλιαρό νερό

2 αβγά

30 γρ. βούτυρο

1 ½ κ. σ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι


Για τη σος

60 γρ. βούτυρο

125 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι

1 κ. σ. φρέσκος χυμός λεμόνι

Ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι

2 κ. σ. Grand Marnier (+ 125 ml ακόμα)

2 κ. σ. cognac

Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το νερό, το γάλα και τα αβγά (αφού πρώτα τα έχετε χτυπήσει) και τα αναμειγνύετε μέχρι να διαλυθούν καλά και να γίνουν ένας αραιός χυλός.

Σκεπάζετε το χυλό με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνετε να «σταθεί» για 30΄ στο ψυγείο, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αλείφετε με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι ή την πλάκα της κρεπιέρας και ρίχνετε κάθε φορά από 2 κουταλιές της σούπας χυλό στο ζεστό τηγάνι, κουνώντας το για να απλωθεί ομοιόμορφα ο χυλός και να σχηματισθεί μια πολύ λεπτή κρέπα.

Την ψήνετε μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει και να κάνει μικρές φουσκάλες και τη γυρίζετε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.

Την απλώνετε πάνω σε αντικολλητικό ταψί φούρνου και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.

Για τη σος
Ρίχνετε στο βούτυρο σε ένα τηγάνι κι έπειτα προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, του λεμονιού και τη ζάχαρη και τα αφήνετε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη.

Συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα και προσθέτετε το κονιάκ και τις 2 κουταλιές Grand Marnier.

Αφήνετε τη σος να βράσει για 30΄ ακόμα και βουτάτε μία μία τις κρέπες στη σος για 15΄, μέχρι να ποτίσουν λίγο.

Με μια λαβίδα, διπλώνετε την κάθε κρέπα στα τέσσερα ώστε να σχηματίζει τρίγωνο.

Τις τοποθετείτε ανά δύο σε μια ζεστή μεταλλική πιατέλα επιδορπίου, ώστε στο κέντρο να πατά ελαφρά η μία πάνω στην άλλη.

Όταν έχετε ετοιμάσει όλες τις κρέπες, τις καλύπτετε με τη σος και ζεσταίνετε το υπόλοιπο Grand Marnier σε μια μεταλλική κουτάλα σερβιρίσματος σούπας, περιχύνετε με αυτό τις κρέπες και τις ανάβετε.

Τις σερβίρετε φλεγόμενες.

Η πινελιά της συνταγής
Μπορείτε να αλείψετε το βούτυρο στο τηγάνι ή την κρεπιέρα με ένα μπαμπάκι για να μη γίνουν λιπαρές οι κρέπες.

Η μαρμελάδα πορτοκάλι (συνηθισμένη σε κάποια εστιατόρια) είναι ατόπημα.

Για μια πιο μοντέρνα εκδοχή, προσθέστε στο ξύσμα πορτοκαλιού ξύσμα λάιμ ή περγαμόντου.

Το υπερβολικό φλαμπάρισμα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν οι κρέπες ελαστικές, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

Συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα και προσθέτετε το κονιάκ και τις 2 κουταλιές Grand Marnier. Αφήνετε τη σος να βράσει για 30΄ ακόμα και βουτάτε μία μία τις κρέπες στη σος για 15΄, μέχρι να ποτίσουν λίγο. Με μια λαβίδα, διπλώνετε την κάθε κρέπα στα τέσσερα ώστε να σχηματίζει τρίγωνο. Τις τοποθετείτε ανά δύο σε μια ζεστή μεταλλική πιατέλα επιδορπίου, ώστε στο κέντρο να πατά ελαφρά η μία πάνω στην άλλη. Όταν έχετε ετοιμάσει όλες τις κρέπες, τις καλύπτετε με τη σος και ζεσταίνετε το υπόλοιπο Grand Marnier σε μια μεταλλική κουτάλα σερβιρίσματος σούπας, περιχύνετε με αυτό τις κρέπες και τις ανάβετε. Τις σερβίρετε φλεγόμενες.
Η μαρμελάδα πορτοκάλι (συνηθισμένη σε κάποια εστιατόρια) είναι ατόπημα. Για μια πιο μοντέρνα εκδοχή, προσθέστε στο ξύσμα πορτοκαλιού ξύσμα λάιμ ή περγαμόντου. Το υπερβολικό φλαμπάρισμα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν οι κρέπες ελαστικές, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

Επίσης...

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Πειραματίσου με καρπουζο-γλυκά!

Δες εντός τρεις συνταγές για υπέροχες γλυκές παρασκευές με καρπούζι.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Ιδιαίτερα γλυκά με πεπόνι

Δοκίμασε να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

Υπέροχα γλυκά με κεράσι

Σορμπέ, μους σοκολάτας ή υγρό κέικ; Η επιλογή είναι δική σου.

Δροσιστικά γλυκά ψυγείου με φρούτα

Τρία πανεύκολα γλυκά με φρούτα που είναι ό,τι πρέπει για τη ζέστη.

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Λαχταριστές συνταγές με φράουλες

Καθώς η άνοιξη γεμίζει τη φύση με χρώματα και αρώματα, η φράουλα κάνει την εντυπωσιακή της εμφάνιση και μας καλεί να τη γευτούμε σε κάθε πιθανή εκδοχή.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Τρία γλυκά με γεύσεις του χειμώνα

Κάστανο, μανταρίνι και κυδώνι είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που σας προτείνουμε.