
Τα γλυκά ψυγείου είναι ό,τι πρέπει για να δροσιστούμε, με τη γεύση τους να απογειώνεται με την προσθήκη φρούτων. Δείτε παρακάτω τρεις συνταγές για να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας γλυκά ψυγείου στο σπίτι.
Δροσερό γλυκό ψυγείου με κεράσια
Υλικά
- 10-12 κουλουράκια παραδοσιακά
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 2 φακέλους ζελέ με άρωμα κεράσι
- 1 φλιτζ. κεράσια ψιλοκομμένα, χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση
- Αφήνουμε το γάλα να παγώσει στην κατάψυξη για 2 ώρες. Για να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να το βάλουμε από το προηγούμενο βράδυ.
- Αδειάζουμε το γάλα σε μια λεκάνη ή στο μπολ του μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Χτυπάμε για 5', μέχρι να φουσκώσει και να πήξει το μίγμα.
- Διαλύουμε το 1 φακελάκι ζελέ σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό και το προσθέτουμε στο μίγμα από ζάχαρη και γάλα.
- Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε τα κουλουράκια στο μούλτι και τα τρίβουμε σε σκόνη. Τα απλώνουμε στον πάτο ενός μέτριου πυρίμαχου ταψιού.
- Αδειάζουμε προσεχτικά επάνω τους την κρέμα, σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε το γλυκό για 2 ώρες να κρυώσει στο ψυγείο.
- Διαλύουμε το δεύτερο φακελάκι ζελέ σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό.
- Προσθέτουμε 1 φλιτζ. κρύο νερό και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και στρώνουμε τα κεράσια σε όλη του την επιφάνεια.
- Προσεχτικά, με ένα κουτάλι της σούπας, απλώνουμε το υγρό ζελέ επάνω στα κεράσια.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 2 ώρες στο ψυγείο.
Γλυκό ψυγείου με πεπόνι σε ποτήρια
Υλικά για 8 ποτήρια
- 300 γρ. σάρκα από ώριμο, μυρωδάτο πεπόνι
- 200 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή Φιλαδέλφια
- 3 αβγά, απολύτως φρέσκα, κατά προτίμηση βιολογικά
- 40 γρ. ζάχαρη
- 20-24 μπισκότα σαβουαγιάρ
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 150ml λικέρ που σας αρέσει (Μαρασκίνο, Κουαντρώ, Γκραν Μαρνιέ ταιριάζουν περισσότερο)
- 5 κ.σ. γάλα
- 1/2 φλ.τσ. αμύγδαλο καβουρδισμένο και τριμμένο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη) και τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Κόβουμε τη σάρκα του πεπονιού σε μικρότερα κομμάτια, αφαιρώντας τα πολλά υγρά που θα αφήσει, και τη χτυπάμε στο μπλέντερ με τη μισή ζάχαρη. Τη διατηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε (όχι πάνω από 15').
- Χτυπάμε στο μίξερ τα κροκάδια των αβγών με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρεμώδη.
- Προσθέτουμε τμηματικά το μασκαρπόνε (που έχουμε προηγουμένως δουλέψει λίγο, να γίνει αφράτο).
- Οταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε τμηματικά τη σαντιγύ και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα τα ασπράδια, χτυπημένα σε μαρέγκα σφιχτή, τμηματικά και ανακατεύοντας απαλά να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε το λικέρ σε βαθύ πιάτο και το ανακατεύουμε με το γάλα.
- Εχουμε έτοιμα τα ποτήρια σερβιρίσματος (κατά προτίμηση κοντά και φαρδειά, σαν αυτά του ουίσκυ).
- Βουτάμε μερικά σαβουαγιάρ στο λικέρ γιά λίγα δευτερόλεπτα, τα βάζουμε στον πάτο αντίστοιχων ποτηριών.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα μπισκότα και τα ποτήρια.
- Μοιράζουμε από πάνω το μείγμα του πεπονιού και στη συνέχεια την κρέμα μασκαρπόνε.
- Βάζουμε τα ποτήρια στο ψυγείο, σκεπασμένα με μεμβράνη γιά να μην πάρουν ξένες μυρωδιές, μέχρι το σερβίρισμα (τουλάχιστον 3 ώρες).
- Γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο και σερβίρουμε.
(σημ. το ίδιο γλυκό γίνεται με ροδάκινο αντί γιά πεπόνι, σε αντίστοιχη ποσότητα).
Γλυκό ψυγείου με σύκα και παστέλι
Υλικά
- 12 σύκα ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
- 280 γρ. ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 480 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 ασπράδια
- 120 γρ. παστέλι σπασμένο σε κομματάκια
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα σύκα, 30 γρ. από τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
- Κρατάμε μερικά ολόκληρα σύκα και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα στο μούλτι.
- Αφήνουμε τον πουρέ και τα σύκα να κρυώσουν.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με 25 ml νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνουν πηχτό σιρόπι (θέλουν 10' περίπου από τη στιγμή που θα πάρουν βράση).
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και μόλις είναι έτοιμη της προσθέτουμε, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ, το ζεστό σιρόπι σε πολύ λεπτή ροή, σαν κορδόνι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, με σπάτουλα και με πολύ απαλές κινήσεις, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαρέγκα, τον πουρέ σύκου, τα ολόκληρα σύκα και το παστέλι.
- Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με μεβράνη κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα.
- Καλύπτουμε με τη μεβράνη που περισσεύει και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 12 ώρες περίπου.
- Είναι πιο νόστιμο αν το βγάλουμε από την κατάψυξη γύρω στα 20' πριν το σερβίρουμε.