Υλικά
Υλικά για 70-80 κομμάτια περίπου
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
2 φακελάκια βανίλια σκόνη
1 πρέζα αλάτι
6 αβγά χωριστά κρόκοι και ασπράδια
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. γάλα
½ φλιτζ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
1 κουτ. τσαγιού αμμωνία
2 κουτ. σούπας γάλα χλιαρό
1 ασπράδι αβγού χτυπημένο με λίγο νερό
Εκτέλεση
Χτυπάτε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια αβγών.
Διαλύετε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα.
Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε την αμμωνία, το μείγμα του αλευριού, το γάλα, το μισό βούτυρο και τη μαρέγκα.
Αλείφετε με βούτυρο τις παλάμες σας και ζυμώνετε τα υλικά καλά.
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 4 ώρες τουλάχιστον.
Κατά διαστήματα τη δουλεύετε, πάντα με βουτυρωμένα χέρια.
Πλάθετε τη ζύμη σε κουλουράκια και τα βάζετε σε βουτυρωμένα ταψιά, σε απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί φουσκώνουν πολύ με το ψήσιμο.
Τα αλείφετε με το αβγό και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15΄περίπου.