Υλικά
Υλικά
1 δόση ζύμης μπριζέ για γλυκιά τάρτα ή σφολιάτα
300 γρ. αχλάδια (π.χ. κρυστάλλια), πλυμένα και κομμένα σε λεπτά φετάκια
140 γρ. ζάχαρη-άχνη
120 γρ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. μέλι
3-4 ασπράδια αβγών (140 γρ.)
60 γρ. αμύγδαλα, σε σκόνη
70 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. κανέλα
Ελάχιστο αλάτι
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°.
Αν χρησιμοποιήσουμε σφολιάτα, την αφήνουμε αρκετή ώρα εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος ανάλογο με το σκεύος της τάρτας, υπολογίζοντας να εξέχει λίγο από το τελείωμα.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε τη ζύμη μας, πιέζοντας να εφαρμόσει στα τοιχώματα.
Κόβουμε ομοιόμορφα το τελείωμα και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι.
Την ψήνουμε για 15 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι και όταν αρχίσει να σιγοβράζει προσθέτουμε τα αχλάδια.
Τα αφήνουμε να καραμελώσουν 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο μπολ του μίξερ (ή άλλο μεγάλο μπολ) ρίχνουμε την άχνη, τη σκόνη αμυγδάλου, το αλεύρι, την κανέλα, ελάχιστο αλάτι και τα ασπράδια των αβγών και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και χτυπάμε λίγο, να ενωθεί.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο η τάρτα και απλώνουμε επάνω τα αχλάδια με τη σάλτσα τους και τα καρύδια.
Σκεπάζουμε με το μείγμα των ασπραδιών και βάζουμε την τάρτα στο φούρνο, στους 200° για 15 λεπτά.