Υλικά
Υλικά
200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη (60 -80% περιεκτικότητας σε κακάο)
1 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
1 φλ. νερό
1 φλ. άγλυκο κακάο
16 ασπράδια αβγών
1 φλ. καστανή ζάχαρη
Βούτυρο και ζάχαρη για να «ντύσουμε» τα φορμάκια
Άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα, αν θέλουμε
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Αλείφουμε με βούτυρο 12 πυρίμαχα φορμάκια διαμέτρου 9 εκ.
και τα πασπαλίζουμε παντού με ζάχαρη.
Τινάζουμε να φύγει η περισσή.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι, επάνω σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίζουν να σχηματίζονται φυσαλίδες στις άκρες των τοιχωμάτων του κατσαρολιού (δεν πρέπει να βράσει).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Τοποθετούμε το μείγμα σοκολάτας σε κατσαρολάκι, που στερεώνουμε στα χείλη μεγαλύτερης κατσαρόλας με νερό που σιγοβράζει και φθάνει μέχρι με τη μέση των τοιχωμάτων του κατσαρολιού με τη σοκολάτα (μπεν μαρί).
Ανακατεύουμε το κακάο σε σκόνη με το νερό επάνω σε φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να διαλυθεί εντελώς το κακάο και το ρίχνουμε στη σοκολάτα.
Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια αβγών σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, μέχρι να αφρίσουν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη μια –μια κουταλιά συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να τη ρίξουμε όλη και τα ασπράδια να σχηματίζουν μια μαρέγκα με μαλακές κορυφές –θα χρειαστούν γύρω στα 3 λεπτά.
Ενσωματώνουμε το 1/3 της μαρέγκας στη ζεστή σοκολάτα με ένα κουτάλι, διπλώνοντας το μείγμα και ανασηκώνοντάς το με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα σιγά –σιγά, όπως περιγράφουμε πιο πάνω, χωρίς όμως να διαλυθεί τελείως μέσα στο μείγμα.
Γεμίζουμε τα φορμάκια με τη σοκολάτα κατά τα ¾.
Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα καφέ –χρυσό χρώμα.
Σερβίρουμε τα σουφλέ αμέσως, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
A.T.