Υλικά
Υλικά
2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ζάχαρη
1/3 φλ. γάλα
2/3 φλ. μπράντι
1 φλ. μαργαρίνη ή βούτυρο
4 αβγά
2 ½ κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
2 δόσεις βανιλίνη
200 γρ. καρυδόψιχα
Για γαρνίρισμα:
4 μεγάλα μήλα Golden Delicious
¾ φλ. βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 24 εκ.
και βάθους 5 εκ.
και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες Ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο στον πάτο του ταψιού, ρίχνουμε επάνω στο βούτυρο ομοιόμορφα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε προσεκτικά να ενωθούν.
Τακτοποιούμε επάνω τα μήλα και στη μέση κάθε φέτας βάζουμε μισό καρύδι.
Ετοιμάζουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη μπέικινγκ πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο μήλο. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και όταν ασπρίσουν, προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, να φουσκώσει το μείγμα.
Ρίχνουμε το γάλα και το ουΐσκι λίγο-λίγο και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν σβόλοι.
Ρίχνουμε το χυλό επάνω στα φρούτα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει το κέικ από τις άκρες.
Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε σε σχάρα, χαλαρώνουμε το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας με μαχαίρι.
Βάζουμε επάνω στη φόρμα την πιατέλα που θα σερβίρουμε το κέικ, πιάνουμε σφιχτά τη φόρμα και την πιατέλα μαζί και αναποδογυρίζουμε.
Χτυπάμε με τη γροθιά μας το κάτω μέρος της φόρμας να ξεκολλήσει το κέικ και αφήνουμε 5 λεπτά.
Μετά ανασηκώνουμε προσεκτικά τη φόρμα.
Κόβουμε το κέικ αφού κρυώσει καλά.
Α.Τ.