Υλικά
Υλικά
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλ. ζάχαρη
1 ¼ φλ. βούτυρο
125 γρ. κουβερτούρα
3 αβγά
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
3 κ.σ. μπράντι
2 δόσεις βανιλίνη
2 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
1 γερή πρέζα αλάτι
Για την γκανάς
250 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το κέικ: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με ωραίο σχέδιο και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύουμε με το μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα με απαλό κίτρινο χρώμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό πορτοκαλιού και το μπράντι, συνεχίζοντας να δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, την προσθέτουμε στο μείγμα και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς και να έχουμε ένα λείο χυλό.
Μεταφέρουμε τον χυλό στη λεκανίτσα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι -δεν πειράζει αν υπάρχουν σβόλοι.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Το κέικ είναι έτοιμο, όταν βυθίζοντας στο κέντρο του την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού, βγει καθαρή.
Ξεφουρνίζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως επάνω σε σχάρα.
Χαλαρώνουμε τις άκρες με ένα μαχαίρι και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την γκανάς: ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη μεταφέρουμε σε μπολ.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και λίγο πριν αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα έτσι ώστε να την καλύψει εντελώς.
Αφήνουμε να κάτσει για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Περιχύνουμε με την γκανάς το κέικ και αφήνουμε να στερεοποιηθεί πριν σερβίρουμε.Α.
Τ.