Υλικά
Για τον κορμό
250 γρ. μαργαρίνη
½ φλιτζ. ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
1½ φλιτζ. σκόνη κακάο
1 αβγό
185 γρ. θρυμματισμένα μπισκότα κανέλας
100 γρ. φουντούκια ολόκληρα καβουρδισμένα
200 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
400 γρ. χαλβά βανίλια σπασμένο σε κομματάκια
Για τη σος
250 ml νερό
1 βανίλια
150 γρ. κακάο σε σκόνη
200 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι ροδίζουμε σκέτα τα φουντούκια.
Αφήνουμε τη μαργαρίνη εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε το αβγό και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Ρίχνουμε στο μείγμα τα φουντούκια, τον χαλβά και τα μπισκότα και ανακατεύουμε προσεκτικά με κουτάλι. Καλύπτουμε με μεβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα μας. Το πατάμε καλά με ένα κουτάλι, το ισιώνουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με τη μεμβράνη που περισσεύει. Έτσι, θα ξεφορμάρουμε πανεύκολα το γλυκό μας.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες (άνετα ετοιμάζουμε το γλυκό και από την προηγούμενη).
Για τη σος, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το νερό με τη βανίλια και, ανακατεύοντας συνεχώς, ενσωματώνουμε το κακάο και τη ζάχαρη. Όταν διαλυθούν τα σβολάκια, η σος είναι έτοιμη.
Ξεφορμάρουμε τον κορμό και τον σερβίρουμε με τη σος, σε θερμοκρασία δωματίου.
Tip
Τα φουντούκια και τα μπισκότα κανέλας δεν μας περιορίζουν. Επιλέξτε όποιο μπισκότο ή ξηρό καρπό σάς αρέσει.