Υλικά
Υλικά για 6-8 άτομα
1 φύλλο σφολιάτας
βούτυρο αγελάδος για το ταψί και τη ζύμη
3 κόκκινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
5 γαρίφαλα
1 κ.γλ. κανέλα
2 κ.σ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 φλιτζ. ξανθές σταφίδες
2 κ.σ. κονιάκ
1 φλιτζ. καρύδια χοντροσπασμένα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα, τριμμένη ή σπασμένη σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια
άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μήλα με τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τις σταφίδες. Θέλουμε να μαλακώσουν τα μήλα, χωρίς όμως να λιώσουν.
Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα καρύδια και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα μήλα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C βαθμούς.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα (κρύα, από το ψυγείο), τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος στην αρχή της μεγάλης πλευράς του φύλλου και τυλίγουμε προσεκτικά, φέρνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Είναι πιο εύκολο να στρώσουμε το φύλλο κατευθείαν στο ρηχό ταψί όπου θα το ψήσουμε, αφού το βουτυρώσουμε, και να τυλίξουμε το ρολό πάνω του. Ψήνουμε για 30', μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Tip
Τρώγεται αυστηρά ζεστό. Αν σας περισσέψει, να το ξαναζεστάνετε για λίγο, να ζωντανέψει η σφολιάτα.