X

Καρυδόπιτα με Σοκολάτα

Η παραδοσιακή καρυδόπιτα, εδώ με την πιο μαγική και ανάλαφρη σος σοκολάτας.

Υλικά

16 κ.σ. χοντροσπασμένο καρύδι

8 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

8 κ.σ. ζάχαρη

8 αυγά

1 γεμάτο κ.γλ. κανέλα

1 κοφτό κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι

2 φλιτζ. ζάχαρη

3 φλιτζ. νερό

1 ξύλο κανέλας

φλούδα από 1 λεμόνι

Για τη σοκολατένια σος

150 γρ. κακάο σε σκόνη

250 ml νερό

200 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα χτυπάμε (κρύα, από το ψυγείο) σε πολύ σφιχτή μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού.

Στο μείγμα των κρόκων προσθέτουμε λίγη μαρέγκα, λίγο καρύδι και ανακατεύουμε με σπάτουλα με πολύ απαλές κινήσεις. Όλη η επιτυχία είναι αυτή η διαδικασία: να ανακατέψουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα με τα αβγά και τα στερεά υλικά.

Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ (με τρύπα ή χωρίς), αλευρώνουμε και μεταφέρουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 175°C για 45'. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι αν ψήθηκε, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση όλα μαζί τα υλικά σε δυνατή φωτιά.

Σιροπιάζουμε λίγο λίγο με κουτάλι το κρύο γλυκό με το ζεστό το σιρόπι. Το αφήνουμε μισή ώρα να "τραβήξει" και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Για τη σος, σε μέτρια φωτιά στο μπρίκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.

Μόλις η σος έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την απλώνουμε πάνω στο γλυκό.

Tip

Μην ψιλοκόψετε τα καρύδια. Η γεύση της καρυδόπιτας με τα καρύδια χοντροκομμένα είναι εντελώς διαφορετική.


Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr

Επίσης...

3 συνταγές για ανάλαφρες μους

Δοκιμάστε τρεις παρασκευές που απογειώνουν την αέρινη κρέμα.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Γλυκά

Κορμός σοκολάτας

Ο κορμός σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα που συνδυάζει τη σοκολάτα με τραγανά μπισκότα και αρέσει σε όλους.

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.