Υλικά
Για τη βάση
140 γρ. βούτυρο αγελάδος
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους
2 κ.σ. κακάο
1 πρέζα αλάτι
Για τις κρέμες
200 γρ. κουβερτούρα
180 γρ. λευκή σοκολάτα
ξύσμα από 3 λεμόνια
30 cl κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. λικέρ λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη βάση: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε τους κρόκους, 1 κουταλιά της σούπας νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Δουλεύουμε ζυμώνοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με μεβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή μεσαία ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα, σε πολύ λεπτό στρώμα. Με τα δάχτυλα γίνεται πιο εύκολα απ' ό,τι με τον πλάστη. Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο για 10' στους 180°C.
Μόλις κρυώσει, τη βάζουμε στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά τα 20 cl κρέμα γάλακτος. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα, σπασμένη σε κομματάκια, και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Ψιλοκόβουμε σε μπολάκι τη λευκή σοκολάτα. Ζεσταίνουμε σε άλλο κατσαρολάκι την υπόλοιπη κρέμα με 1 κουταλιά ζάχαρη. Ρίχνουμε το μίγμα στο μπολάκι με τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το λικέρ και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τη μαύρη σοκολάτα στη βάση της τάρτας και τη βάζουμε στο ψυγείο για ½ ώρα περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα από λευκή σοκολάτα και λεμόνι και αφήνουμε το γλυκό για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Tip
Πριν την καταναλώσετε, αφήστε τη ½ ώρα εκτός ψυγείου, για ιδανική υφή και άρωμα. Στο σερβίρισμα ταιριάζουν οι φράουλες και οποιοδήποτε κόκκινο φρούτο.