Υλικά
300 γρ. γάλα φρέσκο
1-2 βανίλιες
4 κρόκους αυγών
100 γρ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.σ. κορν φλάουρ
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
200 γρ. μαρμελάδα τριαντάφυλλο ή 200 γρ. λουκούμια τριαντάφυλλο
100 γρ. κουβερτούρα
25 γρ. βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού, μαζί με τις βανίλιες.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους μαζί με 75 γρ. από τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά με ξύλινη κουτάλα, το αφήνουμε να πήξει ελαφρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ, μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού, και με μια σπάτουλα την ενσωματώνουμε στην κρέμα του παγωτού. Βάζουμε το μείγμα σε ρηχό σκεύος που κλείνει και το αφήνουμε για 4-6 ώρες στην κατάψυξη.
Αν χρησιμοποιήσουμε λουκούμι τριαντάφυλλο, το κόβουμε σε κομματάκια και το χτυπάμε στο μούλτι με 100 γρ. κρύο νερό. Μετά σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε σε κατσαρολάκι το μείγμα, μέχρι να γίνει σαν σιρόπι.
Σε άλλο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, λιώνουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό.
Όταν κρυώσουν οι δυο σάλτσες, τις προσθέτουμε στο παγωτό, που θα το αφήσουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας με πιρούνι, έτσι ώστε να γίνει το μείγμα μας ριγωτό.
Αν βάλουμε μαρμελάδα τριαντάφυλλο, τη χρησιμοποιούμε κατευθείαν στο τελικό ανακάτεμα.
Tip
Το ίδιο ταιριάζει και η σοκολάτα γάλακτος ή μια λευκή. Μπορούμε να βάλουμε λουκούμι σε οποιαδήποτε γεύση μάς αρέσει.