X

Αφράτα Ψωμάκια Γεμιστά με Σοκολάτα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα αφράτα ψωμάκια γεμιστά με σοκολάτα.

Υλικά

1 ποτήρι χλιαρό νερό

1 ποτήρι ξινόγαλο χλιαρό

1 κύβο φρέσκια μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

½ ποτήρι βούτυρο αγελάδος λιωμένο

1 κ.γλ. αλάτι

5 ποτήρια αλεύρι για τσουρέκι

ελαιόλαδο

1 κρόκο αβγού

σουσάμι, γλυκάνισο & παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

1 κοφτή κ.σ. πραλίνα φουντουκιού για κάθε ψωμάκι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε μια λεκάνη με 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό. Την αφήνουμε 5'. Με το χέρι διαλύεται πιο εύκολα.

Λαδώνουμε τα χέρια μας, γιατί έτσι ζυμώνουμε πιο εύκολα, χωρίς να κολλάει πάνω τους το μίγμα.

Προσθέτουμε το νερό, το ξινόγαλο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα μετρώντας μέχρι το 100 (κόλπο που πιάνει πάντα!).

Όσο ζυμώνουμε, θέλουμε η ζύμη να κολλάει στα χέρια, να μην είναι σφιχτή. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.

Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα μέσα στη λεκάνη, την αλείφουμε με λάδι και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας.

Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέσα στον φούρνο, για παράδειγμα, ή δίπλα στο καλοριφέρ, μέχρι να φουσκώσει πολύ καλά και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Ανάλογα με τη ζέστη, θέλει περίπου 2 ώρες.

Λαδώνουμε ό,τι φορμάκια έχουμε, π.χ. για μάφιν ή ατομικά κέικ. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπαστούνι και τη χωρίζουμε σε 15 περίπου κομμάτια.

Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με την παλάμη μας το κάθε κομμάτι, τοποθετούμε στη μια άκρη την πραλίνα φουντουκιού, σκεπάζουμε και πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια, προσεκτικά, ώστε να μην ξεχειλίσει η πραλίνα στο ψήσιμο.

Τα τοποθετούμε στα ατομικά φορμάκια.

Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη ½ ώρα.

Ανακατεύουμε τον κρόκο του αβγού με 1 κ.γλ. νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια. Άλλα τα αφήνουμε σκέτα και άλλα τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή γλυκάνισο, ανάλογα με το τι μας αρέσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και ψήνουμε τα ψωμάκια για 20'.

Tip

Μπορούμε να τα φτιάξουμε και σκέτα. Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα κόβουμε στη μέση, απλώνουμε βούτυρο, τα γεμίζουμε με διαφορετικές μαρμελάδες και φτιάχνουμε γλυκά σαντουιτσάκια για το πρωινό μας.

Επίσης...

Ψωµί Σπιτικό Πολύσπορο

Η συνταγή για σπιτικό πολύσπορο ψωμί.

Ψωµί µε Μαγιά

Η συνταγή για ψωμί με μαγιά.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ψωµί µε Μέλι και Μπίρα

Πώς θα φτιάξεις ψωμί με μέλι και μπίρα.

Ψωµί Σπιτικό

Η συνταγή για το πιο εύκολο σπιτικό ψωμί.

Ψωµί Χωριάτικο

Η συνταγή για χωριάτικο ψωμί.

Κιµαδοφέτες

Η συνταγή για κιμαδόφετες.

Λιόψωµο Μάνης

Η συνταγή για λιόψωμο Μάνης.

Λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας

Η συνταγή για λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας.

Γρήγορο Σταφιδόψωμο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και γρήγορο σταφιδόψωμο.

"Πίτσα" με Ψωμί, Ντομάτα και Μανούρι

Ένας απίστευτος συνδυασμός από ωμή και ψημένη ντομάτα, τηγανητό σκόρδο και μανούρι πάνω σε μια τραγανή βάση από ψημένο μπαγιάτικο ψωμί.

Πίτσα χωρίς Ενοχές

Αν δοκιμάσετε τη νοστιμιά τους, μπορεί και να απαρνηθείτε για πάντα την κανονική πίτσα.

Πίτσα στη Στιγμή

Η συνταγή για την πιο γρήγορη πίτσα που έφτιαξες ποτέ.

Γεμιστές Τραγανές Μπαγκέτες

Koμμένες σε φετούλες-μπουκίτσες, που αποκαλύπτουν το κόκκινο εσωτερικό της γέμισης.