X

Τούρτα Σοκολάτα με Λικέρ Μαστίχα

Η διαφορά είναι στο παντεσπάνι: Αντί για το κλασικό κέικ, χρησιμοποιούμε μπισκότα σαβαγιάρ που πιο φινετσάτα.

Υλικά

400 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ

2 σφηνάκια λικέρ μαστίχα

τρούφα και κερασάκια για το στόλισμα

Για τη σαντιγί

250 γρ. κρέμα γάλακτος

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

6 κρόκους

75 γρ. αλεύρι

160 γρ. ζάχαρη

½ κ.σ. κορν φλάουρ

¾ του λίτρου γάλα

3 κ.σ. λικέρ μαστίχα

φλούδα από 1 λεμόνι

30 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για την κρέμα σοκολάτα

370 γρ. κουβερτούρα

1 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Τρίβουμε τη σοκολάτα με τον τρίφτη του κρεμμυδιού.

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα κατσαρολάκι, αντικολλητικό κατά προτίμηση, βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη.

Χτυπάμε με το σύρμα να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Περιχύνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα, και προσθέτουμε το λικέρ και τη φλούδα λεμονιού.

Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2'-3', μέχρι να δέσει η κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πετάμε τη φλούδα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Μοιράζουμε την κρέμα στα δύο. Στο ένα μισό προσθέτουμε τη σοκολάτα και τη 1 κ.σ. ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και τις δύο κρέμες (η μεμβράνη να εφάπτεται στις κρέμες) και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί την κρέμα γάλακτος (κρύα, από το ψυγείο) μαζί με τη ζάχαρη άχνη.

Τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Στρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα με μεβράνη ή με αλουμινόχαρτο (για να ξεφορμαριστεί το γλυκό πιο εύκολα).

Καλύπτουμε τον πάτο με σαβαγιάρ ελαφρώς μουσκεμένα στα 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχα.

Εναλλάσσουμε στρώσεις από μπισκότα, λευκή κρέμα, μπισκότα και σοκολατένια κρέμα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για μερικές ώρες να σφίξει.

Πριν σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με τη σαντιγί, την τρούφα και τα κερασάκια (τα γλασέ κερασάκια είναι πιο φτηνά, αλλά τα μαρασκίνο έχουν ασύγκριτα καλύτερη γεύση).

Tip

Κάθε φορά δίνεις στην τούρτα διαφορετικό άρωμα ανάλογα με το αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσεις: κονιάκ, λικέρ από οποιοδήποτε φρούτο, αμαρέτο ή ρούμι.

Επίσης...

3 συνταγές για ανάλαφρες μους

Δοκιμάστε τρεις παρασκευές που απογειώνουν την αέρινη κρέμα.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Γλυκά

Κορμός σοκολάτας

Ο κορμός σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα που συνδυάζει τη σοκολάτα με τραγανά μπισκότα και αρέσει σε όλους.

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.