Υλικά
600 γρ αλεύρι
250 ml ζεστό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
90 γρ. ζάχαρη
90 γρ. λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
1 βανίλια ή ξύσμα από πορτοκάλι
κακουλέ και μαχλέπι (προαιρετικά)
100 γρ. σοκολάτα για τη γέμιση
1 κρόκο αυγού και λίγο γάλα (για το άλειμμα στο τέλος)
το ασπράδι από τον κρόκο και 2-3 κουταλιές ακόμα αλεύρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά στο γάλα, 1 κουταλιά ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι και αφήστε το να ανέβει για 15 λεπτά.
Όταν η μαγιά ανέβει, προσθέτουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη βανίλια, ξύσμα και τα αρώματα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ασπράδι από το ένα αυγό (συν 2-3 κ.σ. ακόμα αλεύρι) και ζυμώνουμε τη ζύμη, μια ζύμη αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ο όγκος σε ζεστό μέρος.
Αφού αυξηθεί η ζύμη την ρίχνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας μας και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο τεντωμένο σε πάχος 0,5 εκ.
Κόβουμε κύκλους με ένα γυάλινο ποτήρι, συνολικά θα πρέπει να έχουμε 36 κύκλους.
Σπάζουμε τη σοκολάτα σε μικρούς κύβους (θα πρέπει να είναι η σοκολάτα μας κομμένη σε 36 κύβους). Βάζουμε ένα κομμάτι σοκολάτας σε κάθε κύκλο.
Κατόπιν πάλι, διπλώνουμε τα μισοφέγγαρα στο μισό και ξανά πάλι στη μέση το μισοφέγγαρο.
Λαδώνουμε τις φόρμες κέικ.
Στις φόρμες τοποθετούμε 3 κομμάτια από αυτά τα σχήματα που έχουμε φτιάξει.
Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να καθίσει για περίπου μισή ώρα. Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα και αλείφουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για 15- 20 λεπτά για να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το φούρνο μας.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τις φόρμες και τα αφήνουμε να κρυώσουν.