Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
1 κ.γλ. κανέλα
ελάχιστο γαρίφαλο τριμμένο
1 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη
1 κοφτό κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
200 γρ. ζάχαρη
80 γρ. σπορέλαιο
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
100 γρ. αμύγδαλα χοντροσπασμένα
80 γρ. σταφίδες ξανθές
150 γρ. καρότο τριμμένο
άχνη για το στόλισμα
λάδι & αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κόλιανδρο και το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη, να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Προσθέτουμε το καρότο, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ. Ψήνουμε για 40'-45', μέχρι να βγει σχεδόν στεγνό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή (πάντα θα έχει λίγη υγρασία, λόγω του καρότου).
Μόλις κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με την άχνη.
Tip
Σε αυτό το κέικ βάζουμε πραγματικά ό,τι αγαπάμε: οποιονδήποτε ξηρό καρπό ή αποξηραμένο φρούτο, αλλά και τριμμένη σοκολάτα. Από μπαχαρικά, παραλείπουμε ό,τι δεν μας αρέσει και προσθέτουμε τα δικά μας.