Υλικά
1 φλιτζ. μαύρες σταφίδες
5 αβγά
1 φλιτζ. σπορέλαιο
2 φλιτζ. του τσαγιού ζάχαρη
2½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κ.σ. επιπλέον
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. κανέλα
1 κοφτό κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 15' περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για 10' τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει το μίγμα.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντας πάνω από τη λεκάνη μας, μαζί με το μπέικιν.
Χτυπάμε ελάχιστα μέχρι να ενοποιηθεί το μίγμα.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα λεμονιού και τα καρύδια.
Στραγγίζουμε τις σταφίδες, τις στύβουμε και τις ανακατεύουμε στο σουρωτήρι με 1 κουταλιά αλεύρι.
Έτσι, δεν θα μείνουν στον πάτο αλλά θα διανεμηθούν ομοιόμορφα στο κέικ.
Τις προσθέτουμε στο μίγμα μας. Χωρίς το μίξερ, με μια σπάτουλα σιλικόνης, ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος που θα βρέξουμε και θα στύψουμε μια μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα του κέικ.
Μεταφέρουμε στη φόρμα το μίγμα του κέικ και ψήνουμε για 40' περίπου ή μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10' λεπτά, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.