Υλικά
Υλικά (για 1 µεγάλο ταψί)
250 γραµµ. βούτυρο (σε θερµοκρασία δωµατίου)
1 φλιτζάνι τσαγιού σοκολάτα σε σκόνη (κακάο άγλυκο)
400 γραµµ. ζάχαρη
κονιάκ κάτι λιγότερο από 1 φλιτζάνι του τσαγιού
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού καυτό νερό
520 γραµµ. αλεύρι (φαρίνα)
5 αυγά (σε θερµοκρασία δωµατίου)
1 1/2 κουταλάκι µπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό σε µια µεγάλη κατσαρόλα. Ανοίγουµε το µάτι στο δυνατό και µετά από λίγο ρίχνουµε το βούτυρο και ανακατεύουµε.
Μετά από λίγο ρίχνουµε τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και τα χτυπάµε µε το µίξερ όπως είναι στην κατσαρόλα για 5 λεπτά περίπου, να γίνουν ένα λείο σιρόπι.
Από αυτό αφαιρούµε 1 µπρίκι σιρόπι, το οποίο θα ρίξουµε πάνω από το κέικ όταν ψηθεί.
Το υπόλοιπο σιρόπι που έµεινε στην κατσαρόλα, το βάζουµε στο ψυγείο αν θέλουµε για 20-30 λεπτά ώστε, τα αυγά που θα ρίξουµε αργότερα, να µην κόψουν µε το ζεστό σιρόπι.
Όση ώρα περιµένουµε µπορούµε να χτυπήσουµε τα αυγά σ’ ένα µπολ µε το µίξερ, ώστε να τα έχουµε έτοιµα.
Έπειτα από µισή ώρα περίπου, βγάζουµε την κατσαρόλα απ’ το ψυγείο, χτυπάµε το µίγµα για 2 λεπτά µε το µίξερ γιατί έχει κάνει κρούστα στο ψυγείο και στη συνέχεια, καθώς ανακατεύουµε ρίχνουµε λίγο-λίγο το αλεύρι, το οποίο αν θέλουµε, έχουµε περάσει πρώτα από κόσκινο, µαζί µε το µπέικιν πάουντερ, ώστε να αφρατέψει.
Από πάνω ρίχνουµε τα χτυπηµένα αυγά (ώστε να µην κόψουν µε το ζεστό σιρόπι).
Τα χτυπάµε µε την πιο δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου, µέχρι να γίνει ένας αφράτος χυλός. Ανάβουµε το φούρνο να προθερµανθεί στους 180° C.
Βουτυρώνουµε µια στρογγυλή φόρµα και την βάζουµε λίγο στο ζεστό φούρνο να λιώσει το βούτυρο, το οποίο αλείφουµε µετά µε ένα πινελάκι.
Έπειτα αλευρώνουµε τη φόρµα µε κακάο. Μόλις φτάσει ο φούρνος τη θερµοκρασία που θέλουµε, βάζουµε το κέικ µέσα για 40-50 λεπτά.
Πριν βγάλουµε το κέικ από τη φόρµα, το τρυπάµε σε διάφορες µεριές του µε οδοντογλυφίδα και όσο είναι ζεστό χύνουµε πάνω του τα 3/4 του µπρικιού µε το σιρόπι που είχαµε κρατήσει.
Το αφήνουµε να το απορροφήσει, έπειτα ξεφορµάρουµε σε µεγάλη πιατέλα και στη συνέχεια ρίχνουµε το υπόλοιπο σιρόπι από πάνω σαν γαρνιτούρα. (Εναλλακτικά µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ταψί αντί για φόρµα, γιατί αυτό το κέικ έχει πολύ σιρόπι, ώστε να µην µας χύνεται έξω από την πιατέλα).